All for Joomla All for Webmasters

Bemutatkozik: Térköz

Értékelés:
(0 szavazat)

Üdvgyuri! Ezzel a köszönéssel zárja minden hozzászólását és levelét, így stílszerűen én most ezzel kezdem.

Tavaly volt az első része ennek a sorozatnak (Az első cikket itt találjátok), melyben igyekszem a hazai vasútmodellezők soraiból különleges embereket bemutatni.

Mostani írásomban Térközt szeretném bemutatni nektek, akit polgári nevén Kudar Györgyként ismerhettek. Gyurival a B.TT.B. klubban ismerkedtem meg, mikor először találkoztam vele csak a lendülete maradt meg bennem, amivel próbálta a körülötte lévőket lelkesíteni illetve inspirálni. Később többet beszélgettünk és akkor esett le nekem, hogy Gyuri nagyon sokoldalú modellező, bár saját tudását és eredményeit igyekszik szerényen palástolni.

Megtudtam róla, hogy régi motorosnak tekinthető a modellezésben, az őrület nála az 1960-as évek elején kezdődött, mikor kisgyerekként megkapta az első H0-ás készletét karácsonyra. A gyűjteménye szépen lassan gyarapodott, majd mikor meghaladta a kritikus tömeget, átváltott TT méretarányra, majd ahogy velem is történt anno egy időre abbahagyta a modellezést, gyaníthatóan itt is a viharos tinédzserkor játszotta a fő szerepet.

A történet 1976-ban folytatódik, mikor is egy kisebb méretű N méretarányú gyűjteményt sikerült megvásárolnia, amit szépen lassan kiegészített, így már három méretarányból is viszonylag szép mennyiségű modell állt rendelkezésére.

Valamikor a 90-es évek elején jött az ötlete, hogy egy igazán egyedülálló gyűjteményt hoz össze, ezt pedig úgy képzelte el, hogy mindhárom méretarányból (N, TT, H0) megpróbált azonos járműveket később pedig egész szerelvényeket összeállítani. Ami igazán figyelemre méltó, hogy a kocsik típusa, festése és a felségjelzése is megegyezik.

Eddig a múlt, és most kanyarodjunk egy kicsit a jelenhez. Mint említettem Gyurival beszélgettem párszor. Faggattam, hogy árulja el nekem, hogyan is indult neki a dolognak, de csak szerényen annyit mondott, hogy érdekelte a dolog, vásárolt egy pár szakkönyvet és egyszerűen nekiállt.

Aztán persze kiderült, hogy ez a pár szakkönyv is egy egész gyűjtemény, és remélem nem sérődik meg senki a klubban, de talán neki van a legnagyobb tapasztalata a terepépítésben.

Itt akár véget is érhetne a történet, de valahogy Gyuriról midig új dolgok derülnek ki. (Legalábbis nekem.) Ezt megelőző cikkemben beszámoltam a B.TT.B klub IV. modultalálkozójáról, melynek a szervezésében döntő szerepe volt. Ezen a találkozón tudtam meg, hogy ő követte el a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút grandiózus szegmens terepasztalát, mely a modultalálkozó másik nagy érdekessége volt.

Persze asztalt vagy modult sokan építenek, de ez a H0e-s szegmens terepasztal, mely analóg rendszerben lett megvalósítva tényleg bámulatos részletességgel lett kidolgozva. (Itt joggal vádolhatnak engem részlehajlással, hiszen a keskeny nyomközű vasutak egyébként is közel állnak a szívemhez.) Miután kipróbálhattam a vezérlését is (legalábbis egy állomás kezelését.), és rájöttem, hogy az első 10 kanyarban pont fordítva vezéreltem az állomást mint kellett volna, egy nagyon átgondolt és tökéletesen kivitelezett vezérléssel találkoztam, és bár a digitális vezérlés felé hajlok, megkockáztatom, hogy gyerekkorom óta nem volt ilyen élményem a vonatokkal való “játszás” közben.

Kérdeztem is Gyurit, hogyan sikerült ezt így összehoznia?! Elmesélte, hogy komoly tanulmányokat folytatott és nagyjából egy évet töltött csak a tervezgetéssel. Az előkészítésben jelentős segítséget kapott a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút  Vasútmodellező Szakkör tagjaitól. Képeket mutatott azokról a tanulmányasztalokról, melyeket annak érdekében épített, hogy kiderítse, hogy az analóg vezérlésben mi az a maximum amit az egyszerű Zeuke relékből és szakaszokból ki lehet hozni.

Természetesen a képeken felül kaptam bőséges információt is ezek működéséről, illetve elkészülésüknek történetéről, melyre majd később térnék ki. Ezeknek a tanulmányasztaloknak szeretném elkészíteni a digitális változatát, virtuális formában és összevetni őket analóg megfelelőjükkel.

Itt is vége lehetne a dolognak, de Gyuri mindig tud újat mutatni. A H0e-s modulok után a TT-s modulok felé fordult, és igyekszik a csapat többi tagjával a FREMO játékrendszer felé fordulni. Korábbi modultalálkozón egyszer csak azt vettem észre, hogy felkapott egy tabletet és elkezdte próbálgatni a Roco Z21-est. Ez azért lepett meg, mert az ő korosztálya már nem szokott ennyire nyitott és kísérletező lenni, ám ő kilóg a sorból, és némi gyakorlás után tökéletesen megbarátkozott az új technikával.

Ez azért is bravúros teljesítmény, mert ha valaki analóg vezérlésből indul ki, akkor egészen biztosan nehezen talál kapaszkodót a digitális világban. Kérdeztem is, hogy melyik rendszert kedveli jobban? Azt válaszolta, hogy a digitális jobban játszhatóbb a kevesebb kötöttség miatt. (Én ebben részben kételkednék, mert hatalmas élmény volt az analóg modullal játszani.)

Tehát Gyuri otthon van az N-ben, TT-ben, H0-ban, terepépítésben legyen az asztal vagy modul, analógban és digitálban, a B.TT.B-ben és több hazai klubban.

Persze ha már lúd akkor legyen kövér alapon picit kutakodtam az interneten, és Gyurit megtaláltam a vasutallomasok.hu oldalon is, ahol rengeteg állomáshoz töltött fel szebbnél szebb képeket. Sőt, Gyurit egy régi TV felvételen is megtaláltam, ahol egy kiállítással kapcsolatban faggatták.

 

Egyszóval Gyuri igazán sokszínű és érdekes figurája a hazai modellezésnek, és nem lennék nagyon meglepve, ha a cikk megjelenés után újabb meglepetéssel szolgálna, vagy újabb oldalára derülne fény.

(Persze azért Gyurinak elküldtem a cikk anyagát megjelenés előtt, hogy tudja mi vár rá, ezzel zárta a sorait.)

Jól látod! Van a tarsolyban pár érdekes dolog, amiről még korai írni. Előzetesnek egy kép.

üdvgyuri

A Fűtőház Facebook oldalát itt találjátok: LINK
A Fűtőház Google+ oldala: LINK