All for Joomla All for Webmasters

Alapnak tökéletes...

Értékelés:
(1 szavazat)

Azt hiszem a Zeuke/BTTB startos villanyállatát nem kell bemutatni senkinek, hisz szerintem kevés olyan modellező lehet ma Magyarországon akinek ne lapulna egy a fiókjában, mondjuk áramszedők és ütközők nélkül. Igazából ebből makulátlan állapotút találni talán a legnehezebb, mivel a gondos gyerekkezek kínozták őket gazdagon.

 Valljuk be, nem igazán szeretjük ezt a típust, túl egyszerű, túl elnagyolt, és túl lelakott. Ebből meg egyenesen következik, hogy nem szívesen látott vendég a terepasztalon, pláne nem a digitális "nagy vasak" között, mert ki az a hülye aki egy ilyenre rádob még mondjuk 6-8 ezer jó magyar forintot?! Inkább akkor vigye el valaki ezerötért, vagy még jobb ha a a fiókban vagy a szekrény mélyén elbújik.

Magam is így vagyok vele, gondolkoztam is, mi legyen a sorsa, mert hát ugye mozdony, vontat, megy, de azért annyira nem, hogy túl gyakran elővegyem (5-10 év :-D), pláne nem mutogatni. Persze nem akarom bántani a szériát, mert ha nem lettek volna nekünk anno a dízeles társával, akkor talán soha nem kezdünk bele egy páran ebbe az egészbe. Kicsit olyan, mint a szappantartó kék Trabant, amit ha látunk az utcán mosolygunk egy nagyot, mert már ritka, de azért nem járnánk vele.

Nos a minap azon törtem a fejem, hogy mihez is kezdjek vele, eladni nem akartam, mert ugye ára az nincs, viszont a helyet foglalja. Aztán kezembe került egy másik régi ismerős, egy LVT, polgári nevén malactaxi. Mindig is szerettem volna egy ilyen kis piros szerelvényt magamnak, de eddig csak a 824-6-os külön megvásárolható mellékkocsi adatott meg.

Jobb kezemben a kis kék, balban a kis piros, mint a hülye gyerekek összeteszem őket, és jé, passzolnak a kerekek! A hátára fordítom mindkettőt, látom, hogy az aljuk is stimmel.

Na, több sem kellett, kék kasztni lepattint, piros kasztni lepattint, látom, hogy belülről megegyeznek, pusztán a kékben van motor. Pirosat gyorsan rápattintottam a kék alvázra, és örömmel konstatáltam, hogy passzol tökéletesen.

Ekkor szétszedtem, és a közel 30 év retket kitisztítottam a kék alvázából, fogaskerekeiből. Majd gyorsan összeraktam, és futáspróba. Hát tökéletesen rótta a köröket az analóg pályán, de nagyobb tempónál a szűk ívekben hamar elszállt, így újra szétszedtem, és a piros alvázában lévő két súlyt átpakoltam. Így már nem repül ki a kanyarban, remekül fut, alacsony feszültségekre is jól reagál. Innentől csak egy lépés a ledes világítás.

Míg szétszedtem a startos belsőt rájöttem, hogy kimondottan egyszerű konstrukció, és nagyon jó alap lehet ha valaki szerezne saját gördülőállományt építeni. Nem a komplett alvázra gondolok, hanem a tengelyeket tartó perselyekre, mivel ezek kocka alakúak, így sokkal könnyebb befaragni a saját modellünkben, mint mondjuk egy BR-92-es rézperselyét.

Lehet hogy nem épp úgy mozog mint egy igazi, de azért én fogok még kísérletezgetni egy párszor, mert látok benne fantáziát. 

Abban azért bízom, hogy az "élelemes" kollégák nem árasztják majd el a magyar piacot a hasonló átépítésekkel 5-6.000-ért. (Ha valaki mégis a gyárit szeretne venni, és nem szeretné, ha átalakított példány kerülne a birtokába, az eredeti kétrészes készlet pályaszáma 018-5, ugyanez a pályaszáma a mellékkocsinak is, valamit az eredeti motorkocsi alján az alváz részletesen ki van dolgozva, míg a mellékkocsiból lett vezérlőkocsi alján látszik a motor egy kis darabja, meg pár fogaskerék.)

A képeken látható a két alváz, valamint a tisztítás több részlete.

Tovább a kategóriában: « Fékjavítás Plexi 1.rész »