All for Joomla All for Webmasters

Plexi 1.rész

Értékelés:
(1 szavazat)

A poli(metil-metakrilát) (plexi) egy üvegszerű, átlátszó műanyag (polimer), amely a metakrilsav metil-észterének polimerje.

A Wikipédia idevonatkozó szócikkének első sorát elolvasva elég tudományos dolognak tűnik, de szerintem nincs olyan ember a nyugati társadalomban aki ne találkozott volna már a plexivel.

A modellezésben az a nagyszerű, hogy az elkészülendő miniatűr világ a lehető legjobban kell, hogy hasonlítson az eredeti külsejére, ugyanakkor anyagában ez nem feltétlenül van így. Egy gyakorlott modellező (mondjuk nem olyan mint én :-D) idővel elsajátítja azt a nézőpontot, hogy nem az a fontos, hogy az adott alapanyag mi, hanem hogy mire használható.

Magam is lelkesen készülök, a saját asztalom építésére, és igencsak megirigyeltem a "nagyok" gyönyörű ágyazatai. rengeteg oldalt elolvastam, meg videókat néztem, hogy mit mivel és hogyan lehet, aztán sorba vettem, hogy az én legkevésbé profi kezem miként tudná legegyszerűbben ugyanezt a hatást elérni, és rájöttem nincs más út, mint a célszerszám.

Végignéztem a modellboltok kínálatát, és ezt találtam: Ágyazatszóró

Az ötlet megtetszett, de a közel hatezer forintos ára elrettentett a megvásárlástól, hiszen ha jobban belegondolunk ennyi pénzért szeretett méretarányunkban kaphatunk akár egy BTTB / Zeuke szériás mozdonyt vagy akár több kocsit is.

Persze lehet mondani azt is, hogy zsugori vagyok, elfogadom, de ez akkor is sok pénz.

Sikerült szereznem egy kevés nyersanyagot, így elkészítettem a fentebb említett ágyazatszóróhoz hasonlót, csak az arányokat kellett meghatározni a kép alapján, a plexilapokból kivágni a lehető legegyszerűbb formát, ragasztani és már kész is volt.

Az ágyazat simítására két régebbi ecsetet vágtam méretre, az egyik csak simán be van szorítva, a másik meg egyszerű szélragasztóval lett fixálva. Munkaidő 1-2 óra, annak függvényében, hogy mennyire törekszünk a tökéletességre, gondolom a pro modellezőknek jóval kevesebb.

A végén lássuk a költségeket:

  • Plexilap 200 Ft.
  • Ragasztó (csak a használt mennyiség) 100 Ft.
  • Ecset 200 Ft.

Így tehát 500 Ft.-ból megúszható egy kis munkával kiegészítve.

Ha valaki úgy érzi, hogy szeretne ilyet, keressen meg, plexiben is tudok segíteni, illetve van egy-két kész darabom is (ecset nélkül.)
Plexit (2-3 komplett darab kijön belőle) 200 Ft.-ért tudok adni, az összeszerelt szóró ecsetek nélkül 1.500 Ft.-ért elvihető.

Tovább a kategóriában: « Alapnak tökéletes... Plexi 2.rész »