All for Joomla All for Webmasters

Rocrail: szenzorok

Értékelés:
(2 szavazat)

Nyár van, gondolom mindenki vízparton tölti az idejét, aki viszont mégis a gépe mellett gubbaszt annak itt a legújabb rész a digitális vezérlés elsajátításához.

Korábban foglalkoztunk címzéssel, állítottunk váltókat, most itt az ideje megtudnunk, hogy merre is járnak a szerelvényeink. Ezekhez viszont szenzorokra lesz szükség.

Fájlok letöltése: LINK Innen tudod letölteni a videóban látható fájlt, ami tartalmazza az összes beállítást, pályát és az innterfész szoftvert is.

 

A demó pálya szakaszolása hagyományos kalapsínekkel. (Fényképek a cikk végén.)

A foglaltság jelző szenzor igen egyszerű berendezésnek tekinthető, ha az alapfunkcióit nézzük akkor egy egyszerű lámpának tekinthetjük, mely világít ha érzékel valamit, és nem ha nyugalmi állapotban van. Persze lehet bonyolítani a dolgot, például külön eseményt rendelni bizonyos érzékelési periódusokhoz, vagy állapotváltozásokhoz, vagy épp a különböző szenzorral mért értékeket összehasonlíthatjuk.

Mivel jelen esetben az asztalunk virtuális, így ki vagyunk téve a felhasznált szoftverek korlátainak, így jelen esetben a hagyományos folyamatos visszajelentést nem tudjuk megoldani, a szenzorok bemutatására és használatára, csak a belépéskori jelzés áll a rendelkezésünkre, a tanuláshoz, illetve a beállítás elsajátításához ez is elégséges.

Első lépésben, ahogy a demo is mutatja egy szimpla dilikört hoztam létre. Ezt azért tartottam fontosnak így megoldani, mert szeretnék mindenkit rávezetni arra, hogy a digitális vezérlés nem sokkal bonyolultabb az analóg társánál, itt is pár alapfogalmat és szabályt kell csak megtanulni és tisztázni, a többi meg már csak "extra" ami ezekre az alapokra épül.

Jelen demó úgy lett összeállítva, hogy ha multiMaus központtal rendelkezünk, és a korábban már ismertetett módon az XpressNet adabter hozzákonfiguráltuk a Rocrail-hez, valamint van egy 8 portos XpressNet foglaltságjelző modulunk, akkor minden állítgatás nélkül működnie kell vele amennyiben a vezetékelés helyes.

Ahhoz, hogy értsük miért is “működik” egy rövid ismertető itt az elején. Alapból az EBP és a Rocrail között nincs “átjárás”, vagyis a két program nem tud egymásról. Ahhoz hogy “beszélgessenek” kell egy harmadik program ez a letölthető csomagban is megtalálható “EBP-Rocrail.exe”. A videóban én nem lépegetek be az indítási könyvtárakba, ehelyett az asztalon létrehoztam egy-egy parancsikont minden program számára. Gondolom egyértelműek, egyedül talán az “Interfész” nevű ikon szorul magyarázatra, ez az “EBP-Rocrail.exe” parancsikonja.

Ha mind a három program megvan, még ekkor sem tudnak egymásról. Kellenek a közös pontok. Ezeket a közös pontokat keresi és használja az interfész program.

Közös pontot úgy tudunk létrehozni, hogy mindkét programban ugyanúgy nevezzük el az adott objektumot. (Szenzorokat, mozdonyokat, stb.)

Ebben a tervben összesen 9 közös pont van. A szenzorok mindkét pályatervben “S1”-től “S8”-ig lettek beállítva, míg a mozdony ami a “v200” nevet kapta. Szóval kilenc közös pont, ezek, és csak ezek lettek elállítva a “gyári” beállításokhoz képest. EBP-ben csak a neveket kell megváltoztatni, míg Rocrail esetében az “ID” valamint a címbeállításokat. (Annyit tettem még az EBP-ben, hogy a szenzornak használt vágányokat egy másfajta színnel jelöltem, ez pusztán a láthatóságot javítja, a működésre nincs hatással.)

A Rocrail-ban beállított címbeállításokat meg tudjátok nézni, ha a szenzorra állva kiválasztjátok a tulajdonságait, majd a megjelenő ablakon az “interfész” fülre kattintotok.

Indítási sorrendet megtaláljátok a videóban, de azért ide is leírom:

  1. Rocrail szerver
  2. Rocview
  3. EBP
  4. Interfész (EBP-Rocrail.exe)

Ami esetleg még magyarázatra szolgálhat az a letölthető fájlok telepítése.

Nos, ha a mostani beállításaidat meg akarod tartani, akkor menj be a gépeden a “Dokumentumok” mappába, és ott keresd meg a “Rocrail" mappát, ha ez megvan, akkor az egész mappáról készíts egy másolatot valahova, úgy ahogy van.

Miután végeztél, lépj bele a “Rocrail mappába” találni fogsz benne, pár alkönyvtárat és egy halom fájlt. Jelöld ki az összes fájlt (az alkönyvtárakat ne, csak a fájlokat), majd töröld őket.

Ha kész a letöltött “futohaz_D4.zip” fájlból másolj bele mindent az imént kitörölt fájlok helyére. Az “images” mappa kapcsán rá fog kérdezni, hogy felül akarod-e írni. A válasz IGEN, és már készen is vagyunk.

Ha ezekkel elkészültél, a Rocrail szerver automatikusan, megnyitja az adatfájlt, az EBP-vel betöltéskor a “Rocrail" mappában lévő “sensor_demo.ebp” fájlt kell megnyitni, majd a “EBP-Rocrail.exe” indításakor, szintén a “Rocrail” mappában lévő “sensor_demo.xml” fájlt nyissuk meg.

Aa mindent jól csináltál mehet a móka. Természetesen ma sem maradtok videó nélkül, itt bemutatom, hogy mi lenne a végeredmény, és hogyan kellene működnie, de remélem nem lesz gond.


(A videó megtekintése HD minőségben ajánlott)

A cikk elején találtatok egy elméleti kapcsolást, hogy élesben is ki tudjátok próbálni ne csak virtuálisan, picit lentebb találhattok pár képet, én is összeraktam, hogy be tudjam mutatni. 

Addig is elérhetőségeinket itt találjátok, érdemes böngészni, érdemes lájkolni:

A Fűtőház Facebook oldalát itt találjátok: LINK
A Fűtőház Google+ oldala: LINK

Tovább a kategóriában: « Rocrail: Első pálya