All for Joomla All for Webmasters

Bemutatkozik: Papírbakter

Értékelés:
(1 szavazat)

Új cikksorozatot szeretnék indítani, melyben a honi vasútmodellezés ismert és ismeretlen arcai mutatkoznak be nektek.

A sorozat szereplőiben az egyetlen dolog közös, hogy a maga területén mindegyikük olyasmit alkot, amiről érdemes beszámolni.

De nem is szaporítom tovább a szót, inkább átadom a stafétát "Papírbakter"-nek:

Sziasztok, Hajdú Csaba vagyok, fanatikus vasútbarát. Az eredeti szakmám magasépítő technikus, ezért számomra az épület makettezés nem új dolog. Emellett kiadványszerkesztéssel, fotószerkesztéssel, fotózással is foglalkozok.

Honnan jött az ötlet?
Biztos sokan emlékeztek a Papír Plaszt GMK makettfüzeteire (LINK). Gyerekkoromban nagy élvezetet jelentett ezeknek családi körben való összeszerelése. A Grassalkovich kastélyt és az Állami Operaházat készítettük el. Testvéremmel ez utóbbit mindjárt ki is neveztük vasútállomásnak a szétszedhető, H0-s modellvasutunk mellé.

Már régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy tudnék-e én is egy hasonló makettfüzetet készíteni. A téma (vasút) adta magát. Elsőként a helyiérdekű vasútvonalakra (HÉV) szánt harmadosztályú felvételi épületet választottam alanynak. Ennek több oka volt. Ebből készült a legtöbb, mindenki számára ismerős az épület, és mert mindig is megfogott a vidéki vasútállomások hangulata, az állomásépületek harmonikus, letisztult formája. Ezt a hangulatot szerettem volna kicsit átcsempészni a makettbe, és talán sikerült is. A füzet tartalmaz egy rövid történeti áttekintést a HÉV épületek kialakulásáról.

Hogyan készült?
Mostanában alakult úgy, hogy a megfelelő eszközök és ismeretek birtokába jutottam (kiadványszerkesztő, és fotószerkesztő programok, és ezeknek az alapos ismerete, profi fényképezőgép, elérhető árú, minőségi nyomtatás stb.) a makett elkészítéséhez.

Két dolog okozott nehézséget az elkészítés során. Az egyik a megfelelő tervrajzok beszerzése. A neten sokféle rajz kering, és ezek egymásnak ellentmondóak. A mostani makett megjelenése előtt készült egy ”nullszéria”. Szerencsére ezekből értő kezekbe is kerültek, és egyből jelezték is, hogy nem túl zavaróan, de baj van az épület arányaival, főleg a magassági méretekkel. Nem tudtam melyik rajznak higgyek, ezért pontot tettem a dolog végére.

Kikértem a MÁV levéltárból az eredeti terveket. Nagyon segítőkészek voltak. A kosz, és a foltok letisztítása után (több mint 100 évesek a rajzok) ezek a tervek kerültek bele mellékletként a füzetbe (természetesen a levéltár engedélyével).

Másik, nehezebben megoldható feladat a textúrák elkészítése volt. A következő volt a célkitűzés: a textúrákon ne látszódjon árnyék, torzítás, illesztés, színűk legyen élethű, és az árnyalatuk legyen összhangban. A felbontásuk elég nagy ahhoz, hogy bármilyen más méretarányban is nyomtathatóak legyenek. A makettről elhagytam a későbbi átalakításokat és elcsúfításokat: hulló vakolat, falfirkák, parabola antennák és más zavaró elemeket. Nem akartam túl steril épületet sem, egy-két nyílászárón látszik egy kis kopás, a vakolaton itt-ott van egy kis enyhe elszíneződés.

A textúrák több épületről származnak, az anyaggyűjtéshez bejártam a baranyai vasútvonalak mentén még meglévő HÉV épületeket. Sajnos a típustervnek teljesen megfelelő épület nincs az országban, a közel eredeti állapotú épületeken is kivétel nélkül sántít valami. Eltérő színű, vagy kicserélt nyílászárók, más kialakítású és színű lábazat, egyszerűsített díszkövek, stb. Éppen ezért ez a makett nem egy konkrét állomás makettje, hanem inkább a típusterv bemutatása. A makettezőre van bízva, hogy melyik állomásnév táblát ragasztja fel, 15 fajta közül lehet választani. A következő állomások már konkrét állomások makettjei lesznek.
Sok apró részletre is felfigyelhet a makettet szemlélő:

- megjelenítésre kerültek a szarufák (méghozzá a fedélszéktervnek megfelelően),
- a szarufák végén látszik, hogy azok díszesen voltak faragva,
- a gyakrabban használt lépcsők színe kopottabb,
- a kémények téglakötései valósak, tehát nem csak egy mezei téglafal textúrái lettek ”ráöntve”,
- a kémények fedkövei külön felszerelhetők,
- megjelenítésre került a kültéri telefoncsengő az állomás felöli homlokzaton.

A makett elkészítésekor a főbb szempontok a következők voltak:

- ollón, szikén, vonalzón, papírragasztón kívül más ne kelljen a megépítéséhez,
- átlagos kézügyességgel összerakható legyen,
- legyen olcsó, hogy mindenki számára elérhető legyen.

A folytatás!
Először további harmadosztályú épületeket szeretnék készíteni, először Tószeg (hamarosan elkészül), majd Nagyharsány, Karád következik. Eztán a többi osztályfokozatot (I., II., IV.) szeretném elkészíteni a HÉV állomásépületekből.

Arról, hogy ezután is érdemes folytatni, és ha igen, akkor mivel, az a visszajelzésektől függően alakul. Az biztos, hogy a makett elkészítését nagyon élveztem, és örülök, hogy pozitív visszajelzések érkeztek.

Elérhetőség: Ha kedvet kaptál a makett készítéséhez, akkor a www.papirbakter.hu oldalon tudod megrendelni a füzetet.

Itt a végén szeretném megköszönni a bemutatkozást, ha tetszett a cikk, látogasd meg a Fűtőház Facebook oldalát, ahol lájkolhatsz is minket!
A cikksorozatba jelentkezni a Facebook-on vagy a Fűtőház email címán lehet (Facebook , Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)