All for Joomla All for Webmasters

Zeuke 159/54 nyitott teherkocsi

Értékelés:
(0 szavazat)

Nem minden vagonról mondhatja el a modellező, hogy az bizony gyűjteményének ékköve. Ilyen a Zeuke 159/54-es nyitott teherkocsi is.

Tucattermék, talán ez az első szó ami erről a vagonról az eszünkbe jut. Értéke szinte a nullával egyenlő, hiszen egykoron az ember után dobták. Külsejében szinte semmi sincs, ami érdekes vagy bármilyen értelemben is szép lenne. Annyira általános, annyira egyszerű, hogy talán sokan nem is futtatják odahaza, és csak egy szűk dobozban várja sorsának jobbra fordulását.

Bevallom magam is ezen az állásponton voltam, de ekkor történt valami. Kb. 2 hete sikerült rátennem a kezem egy kisebb kupac TT-s motyóra és közte volt ez a kis tehervagon is. Igazából talán csak azért került bele a csomagba, hogy többnek lássék, vagy benne maradt, vagy nem tudom. Nem is ez a lényeg, hanem, hogy mikor hazavittem és elkezdtem besorozni észrevettem egy pár apró különbséget a már meglévő hasonló kocsik és az új jövevény között.

Az első és egyben legszembetűnőbb, a szürke féktuskó. Igen ám, de ha a modell alá nézünk, láthatjuk, hogy alul a teljes fékszerkezet is ugyanazon a kis különálló műanyagdarabon kapott helyet. A kocsi bár van szitázással (vagy tamponnyomással) készült felirat, a pályaszám, illetve több tájékoztató felirat, a kocsiból jól kiemelkedik, ezek közül pedig a vasúttársaság jelzését külön fehérrel meg is festették.

A korai Zeuke modellekre jellemző, hogy nem tudtak megfelelő minőségben szitázni, így inkább az öntőformát alakították ki úgy, hogy a finom részleteket kiadja.

Ami számomra érthetetlen, az az, hogy a BTTB, vajon miért hagyott fel később a külön fékberendezéssel, hiszen ezek az öntőformák a rendelkezésükre álltak akkor is, sőt azt is megkockáztathatjuk, hogy a Zeuke-s öntőformákból még a Tillig érába is jutott. Ennyire törekedtek az egyszerűsítésre. Ennyivel megnehezítette volna ez az apró alkatrész a tömegtermelést?

Szerintem egyértelműen a Zeuke szebb. Lefotóztam egy ugyanilyen kocsit a BTTB érából, hogy mindenki maga győződhessen meg erről. Kezembe véve a két kocsit nem is vettem észre, hogy a BTTB-sen sérült a kapaszkodó, illetve hogy a hiányoznak róla azok az apró kampók, melyek a Zeuke-son megtalálhatók.

Katalógusban megnéztem, a BTTB-st is kapaszkodóval és kampóval készült, de vajon melyikünknek van hibátlan darabja?! Átnéztem a 4-5 ugyanilyen kocsimat és csak kettőt találtam. A sors fura fintora, hogy az egyetlen Zeuke-s modellem BTTB-s, míg az összes BTTB-s gyártmány Zeuke-s kuplunggal van a birtokomban.

Végezetül pár szó a katalógus számokról. Én a legkorábbi utalást az 1961/62-es katalógusban találtam, ahol 159/xx számon szerepelt. Az xx lehet 54,55,56 és 57 attól függően, hogy milyen kivitelben vettük meg. Sorrendben ez a sima nyitott tehervagon, ugyanez szénnel, fa rakománnyal és legvégül Zeuke feliratú ponyvával.

1966-ban átszámozták a szériát így lettek ugyanezek a modellek 545/xx számozással ellátva. A négy alaptípus megmaradt, de bejött egy 92-es számú is, mely gyönyörű kis fékezőházat kapott a kocsi végébe.

1972-ben újra átszámozták a szériát. A legkorábbi négyes 4210,4211,4212,4213-as számozást kapott, míg a fékezőházas modell 4220-as számot nyerte el. Érdemes megemlíteni, hogy ugyanebben az évben a fékezőházas kivitelből újabb 3 típus jelent meg, persze nagy újdonságra senki ne számítson, 4221,4222,4223-as számon megjelent a szénnel, fa rakománnyal és legvégül Zeuke feliratú ponyvával kiadott változat.

Röviden ennyi a története a Zeuke ágnak. A lap alja felé megtaláljátok a szokásos fényképeket. Ha szeretnétek jobb felbontásban megtekinteni a képeket, akkor a Fűtőház Flickr oldalán megtehetitek (LINK). Itt a kicsinyítés nélküli 7MP-es fotókat találjátok.

Ha tetszett az oldal keressetek a Facebookon is (LINK) és lájkoljatok.

Ha valaki megválna eme rút kiskacsától, ne habozzon, keressen meg az oldalon található elérhetőségek valamelyikén.

Tovább a kategóriában: VEB Fischkombinat Rostock »