All for Joomla All for Webmasters

VEB Fischkombinat Rostock

Értékelés:
(0 szavazat)

Még nyár elején kaptam ajándékba ezt a kocsiszekrény mely a rostocki állami halkombinátnak állít emléket.

A kevesebb néha több. Igaz ez a jelen kocsira is. Az átalakítás elkövetője ismét Putz Attila, bár elmondása alapján ezt nem ő készíti, hanem a jól kitalál de mégis egyszerű feliratot, egy barátja tamponozza a kocsik oldalára.

Nagy újdonság nincs a modellen, hiszen az alap egy 14153-as Tillig (nálunk GBS-ként nevezett) zárt kéttengelyes teherkocsi, melynek gyökereit egészen 1978-ig a BTTB éráig lehet visszavezetni a TT méretarányban.

A ’78-as katalógusban jelent meg elsőként a 4153-as katalógusszámon. Persze azóta sok víz lefolyt már a Dunán, de az idő még sem fogott ezen a kocsin.

 

Ha megnézzük a az 1978-as katalógusképet, valamint egy az ebből a korból származó fotón szereplő kocsit, csak apró különbséget fogunk észrevenni, mégpedig a balról a második ablak alatt lévő targonca jelölést, mely a katalógusban lévő képen még nem szerepel, viszont a később kiadott példányon meg igen.


Ahogy halad az idő előre, a ’92-es BTTB katalógusban már új  a katalógusszámon, a targonca jelölése egy deszkával lejjebb került, és ezt a festési formát örökölte a Tillig által megjelentetett verió is, bár ezek már fém kerekeket kaptak a korábbi műanyagok helyett, míg a lajstromszám megmaradt.De térjünk vissza Attila “átalakításához” meg ahhoz, hogy miért is lett ez nagyszerű, mármint szerintem. Ha megnézitek a nagy felbontású képeket (a Flickr linket valahol alul találjátok), rögtön látszik, hogy csak egy felirat lett rátamponozva. Viszont ez az egy felirat színben és nagyságba is eltér, a kocsin alkalmazott tipográfiától. Sokan biztos arra gondolnak, hogy ott egy felírat, na és?!

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a BTTB kocsija már önmagában fantáziaszerelvény, mármint szerintem, és mondom is, hogy miért.

A felirata alapján “Interfrogo” ez ugye egy cégnév és rakománya “bananen”. Ha nem vagyunk túlképzettek, akkor is hamar rájövünk, hogy ennek elméletileg egy hűtőkocsinak kellene lenni, ami banánt szállít. Elképzelem, ahogy nyáron a hajók gyomrából (ami úgy kb. egy hónapot utazott Latin-Amerikából) Rostockban, mindenféle szigetelés és hűtés nélküli zárt vasúti kocsikba teszik, félig nyitott ablakokkal, majd irány a keleti blokk országai. Mert ugye az ismert dolog, hogy a banánt zölden szedik, majd 12-13 fok között szállítják el az érlelőig, ahol 4-8 nap alatt etilén gáz segítségével érlelik. Nyáron egy ilyen kocsiban akár 40-50 fok is lehet ha nem több, így ugye a rakomány tönkremegy könnyen. Télen viszont meg szétfagy, ugyanis a banán 10-12 fok alatt menthetetlenül tönkremegy. Ilyenkor lesz fég barna, vagy éppen félig zöld.

Persze találtam egy képet amin egy ilyen kocsi látható, de sajnos nem az egész, így nem tudom az elméletem helyességét igazolni.

De nézzük ezt a kis apró többletet, és annak fiktív történetét. (Ez a történet annyira fiktív, hogy épp a cikk írása közben találtam ki.) Simán el tudom képzelni, hogy a rostoki állami halkombinátnak szüksége volt valamiért ilyen vagonokra, csak épp elfelejtették az ötéves tervben megigényelni, így a halkombinát igazgatója felszólt a párttitkárnak telefonon, aki a “Nincs homok?! Akkor csinálunk elvtársak!!! Nekem homok legyen a föld alól is!” módszert alkalmazva, felhívta a kikötőben lévő vasúti ügyletest, hogy pár vagont gurítsanak át a halkombinát iparvágányaira. Ha meg már ott van akkor akár ki is lehet vezetni a kikötő állományából, a halászati kombinát melósai meg ezzel az egyszerű felirattal megoldották, hogy mindenki számára világos legyen, hogy hová is tartoznak a kocsik.

A valóság talaján maradva persze be kell hogy valljam, sem a banános elméletemre nem találtam egyértelmű bizonyítékot, se pedig arra, hogy a rostocki halkombináthoz valaha is begurult volna egyetlen szerelvény is, vagy épp lett volna iparvágánya, de mindezektől függetlenül úgy gondolom, hogy a kornak és az akkor a fejek egy részében uralkodó mentalitásnak igen is jó görbe tükröt állít, hiszen miben is lehetne jobban halat szállítani, mint egy hűtés nélküli zárt vasúti kocsiban. Ennél már csak az lett volna szebb, ha ez nálunk történik…

Mindenesetre én örülök, hogy van egy ilyenem, ezúton is köszönet Attilának érte, a kasztnit én pattintottam már rá egy BTTB alapra, és így lett teljes.

Szintén nincs pontos információm róla, de hamarosan kereskedelmi forgalomba kerül, gyanítom nem csilliárdokért, így bárki megengedheti magának, aki picit nosztalgiázni szeretne a szocreál időkről.

A Fűtőház Facebook oldalát itt találjátok: LINK

A Fűtőház Google+ oldala: LINK
A nagy felbontású képeket pedig megnézhetitek a Fűtőház Flickr oldalán: LINK

Tovább a kategóriában: « Zeuke 159/54 nyitott teherkocsi