All for Joomla All for Webmasters

Party-Treff - Az első...

Értékelés:
(0 szavazat)

Korábban már szó volt a TT Putz és a Fűtőház közös projektjéről, most újabb mérföldkőhöz érkeztünk.

Pár hónapja már hírt adtunk arról, hogy valami újba kezdtünk bele közösen. (A korábbi cikk itt olvasható) Most pedig elérkezett az idő, hogy lerántsuk a fátylat az első közös munkánkról. Attilának mindig is jó szimata volt ahhoz, hogy ráérezzen mi az ami különlegesség lehet a TT-s rajongók között. Sok átalakított fantáziaszerelvénye jelent már meg, viszont nem került ki a kezei közül olyan átalakítás, ami ténylegesen egy valódi egykoron síneken gördülő szerkezet kicsinyített mása lenne.

Megkeresett és küldött pár fényképet egy reklámcélra átalakított m-wagenről azzal a kérdéssel, hogy vajon ilyet tudnánk-e csinálni. A válasz természetesen igen volt, majd megállapodtunk, gazdasági megfontolásból elsőként egy BTTB Y-kocsit áldozunk be, hogy megnézzük hogy is nézne ez ki. Ezt a példányt láthattátok a korábbi cikkben.

Bár az Y-kocsi egy kimondottan gyorsan elkészített darab volt, az már jól látszott rajta, hogy matricás technológiával igen karakteres átalakítás valósítható meg. Ekkor Atilla beszerzett pár m-wagent, és elkezdte az első immáron végleges kocsi megépítését.

Természetesen itt is le kellett falazni a megfelelő ablakokat, illetve ügyelni kellett arra, hogy nem minden m-wagen modellből lehet ilyen átalakítást készíteni, fontos az ablakok száma és elrendezése, hogy az egész arányos maradjon. 

Természetesen az Y-kocsihoz felhasznált matrica nem megfelelő az m-wagen átalakításához, így egy teljesen új méretpontos sablon készült hozzá. A fent látható kép az eredeti vagont, míg a szöveg alatti a kész modellt ábrázolja. Megpróbáltam hasonló szögből elkészíteni a fotót, hogy jól össze lehessen hasonlítani a mintául szolgáló eredetivel.

Gondolom nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, az eredeti szerelvény is matricázással készült. Atillával sokat tanakodtunk, hogy az eredetin található matricázási hibákat vajon mi is átültessük-e az elkészülendő modellre, de végül úgy határoztunk, hogy mi ezt nem szeretnénk, így inkább ezeket az elkészített modelleken kijavítottuk. Ha valaki esetleg a hibákat keresné, az eredeti kocsin a nagy söröskorsónak a talpa ferdén le lett vágva (nem ér le végig az arany csíkig), illetve a sörhab és a korsó vonala nem ér el a fehér tetőcsík széléig, hanem alatta egy kevéssel véget ér.

 Ezeket azért javítottuk, mert nem szerettük volna, ha emiatt "gagyi" hatása lett volna az elkészült modelleknek. A matricák elkészítése külön tortúra volt, magam sem gondoltam, hogy ilyen nehéz lesz. Azt már korábban is írtam, hogy kevés korű fótót lehetett találni, illetve ennél is kevesebb a korból származó jó minőségű feldolgozásra alkalmas képet, emblémát, feliratot. A helyzetet tovább fokozta, hogy a nagy felbontásban tökéletesnek tűnő matrica, kinyomtatva bizony siralmasan festett. Nem elég egy nagy felbontású képet lekicsinyíteni, mert az minden lesz csak szép nem, külön ki kellett kísérletezni a dekoráció minden darabját, hogy megfelelően látszódjon.

 Ilyenre jó példa a vékony arany csík, mely végigfut a kocsi oldalán. Az Y-kocsin még az eredeti kicsinyített megfelelője volt, míg az m-wagenre a korábbi pixelgrafikus tapasztalataim alapján egyszerűen egy 4 pixel magas csíkkal helyettesítettem, mely 3 színből áll, a legsötétebb és legvilágosabb tónus 1-1 pixel vastag, míg a középtónus 2 pixel vastagságú, és bár az elölnézeti képen nem igazán hasonlít aranyra, nyomtatás után már a szemünk "csal" annyit, hogy azt annak látjuk.

A modell jelenleg TT méretarányban elérhető, nagyon kevés darabszámban fog készülni (7-9db), így nem tudom, hogy mennyi marad belőle Magyarországon. Viszont jó hír, hogy készül a H0-ás változat, míg a TT-sek Tillig alapra, a H0-sok Roco kocsikból lesznek elkészítve. 

Remélem tetszik ez az átalakítás, Attilával hamarosan újabb közös munkánkkal jelentkezünk.

A Fűtőház Facebook oldalát itt találjátok: LINK
A Fűtőház Google+ oldala: LINK
A nagy felbontású képeket pedig megnézhetitek a Fűtőház Flickr oldalán: LINK