All for Joomla All for Webmasters

Hruska BR84001 gőzös

Értékelés:
(0 szavazat)

Gondolom minden modellező életében előfordult már, hogy igazi ritkaság került a kezébe, nemrég nekem is ilyen élményben volt részem.

Még a nyáron történt, hogy egy nagy halom modellvasutat sikerült vennem, majdhogynem ömlesztve, és köztük volt egy H0-ás gőzmozdony is, nem éppen új állapotban. Igazából nem is foglalkoztam nagyon vele, mert a TT-s méretarány mellett tettem le a voksomat, így egyszerűen betettem a többi H0-ás kacatom közé, elő sem vettem vagy egy hónapig.

Majd miután jobban megnéztem, valahogy másmilyennek tűnt mint a többi eddig látott mozdony. Elkezdtem keresgélni a neten a pályaszám alapján, de valahogy nem találtam az általam már ismert márkák kínálatában, illetve ahol megtaláltam, ott meg nem pont ugyanolyan volt.

Ekkor úgy döntöttem, hogy megnézem belülről is, mert a teteje amúgy sem volt valami stabil, könnyen lejárt. Kinyitva egy általam ismeretlen cégjelzés fogadott “Hruska” és “Permot Zubehör”.

Mondanom sem kell, hogy rátapadtam a Google-ra, hogy megtudjam tulajdonképpen mi is van a kezemben. Legnagyobb meglepetésemre mint kiderült egy igazi ritkaság.

A Hruska céget a második világháború után alapította Gerhard Hruska az NDK-ban 1949-ben. Kezdetben 00 méretarányú inkább játékvonatnak, mintsem modellnek nevezhető 3 sínes rendszerű készleteket gyártottak, melyek meghajtását a Wehrmacht eszközeiből megmaradt és kiszuperált “kis” méretű villanymotorok hajtottak. Ezek közül az “áramvonalas” gőzmozdony és a hozzá tartozó személykocsi maradt fenn. Ha párhuzamot szeretnénk vonni a hazai kínálatból, akkor ez a korai PÉVÉ-nek (Állami Pénzverő által gyártott, lemezből készült játékvasút) feleltethető meg, nyilván nem száz százalékban, de jóval közelebb áll hozzá, mint a későbbi már modellvasútnak nevezhető termékeihez.

A szóban forgó modellt, mármint a BR 84-est és társát a BR 91-est a korai hatvanas évektől gyártották egészen a hetvenes évek végéig, amikor is a gyártását beszüntették.

A modell alapjául szolgáló mozdonyról annyit érdemes tudni, hogy 1935 és 1939 között a Reichsbahn  12 darabot állított üzembe 84001-012 pályaszám alatt. Hossza meghaladta a 15 és fél métert, önsúlya a 133 tonnát, maximális sebessége 70-80 km/órát. A második világháború előtt a Müglitztalbahn szolgálatában álltak, jellemzően vasércet szállítottak Heidenau és Altenberg között. Erre a feladatra tökéletesen beváltak, mert jól megbirkóztak a pályát tarkító szűk ívekkel.

A világháború alatt Drezda bombázásakor a mozdonyok többsége megsérült, a megmarad darabok az NDK-ban a DR-nél teljesítettek szolgálatot. 1966 és 1968 között a teljes megmaradt sorozatot kivonták a forgalomból és leselejtezték őket, a BR 84-es szériából nem maradt meg egyetlen darab sem az utókornak.

Visszatérve a modellre elég nyúzott állapotban került hozzám, a hatókarok lógtak, mert az egyik csatlakozásról hiányzott pár csavar, illetve a kasztni is könnyen lejárt a vázról. Megtartani nem akartam, mert egyrészt nem TT-s, másrészt nem kívántam anyagiakat beleölni a javításba. Így miután körbefotóztam (A modellről készült képeket lentebb találjátok.) új gazdát kerestem ennek a ritka darabnak, akit Attila személyében sikerült megtalálnom (Nem, nem a hunok királya, csak nem egyeztettem vele a cikkről, így nem fedem fel a teljes nevét.)

Elmondása alapján gyerekkori kedvence volt ez a mozdony, melyet nagyon régóta keresett, de nem igazán lelt rá eddig. Eljött hozzám, megnézte és már vitte is. Megkértem, hogy ha elkészül legyen kedves egy képet és pár sort írni róla, ezeket mellékelem most.

Üdv András!
Végre elkészült a mozdony digitalizálással, világítással együtt. Lenyűgözött, hogy 1963-ban milyen precíz munkát végeztek. Nincs műanyag csapágy, meg fogaskerék, minden fémből készült, még az ütközők is rugóznak. Egyszerűen fantasztikus!
Minden jót! Attila

Ezúton is szeretném Attilának megköszönni a képet és a visszajelzést.

A Fűtőház Facebook oldalát itt találjátok: LINK
A nagy felbontású képeket pedig megnézhetitek a Fűtőház Flickr oldalán: LINK