All for Joomla All for Webmasters

Zeuke 545/752/2 E 499

Értékelés:
(0 szavazat)

Ismét egy klasszikus darab kerül bemutatásra a B.E.V. állományából, mivel vonalaink nem villamosítottak így ez a mozdony is vásárlása óta a fűtőházban pihen.

Ez a régi Csehszlovák mozdony Keszthelyről került hozzám, egy nagy doboznyi egyéb modellel együtt. A Zekue és a BTTB is magáénak tudta ezt a szériát, de a pályaszám alapján azért könnyű behatárolni, ugyanis a 001-es az 1970 születésre utal ez pedig még a Zeuke éra.

Ez a közel 40 éves példány kiválóan állja az idő vasfogát. Mikor hozzám került bizonytalan voltam az eredetében, így egy profi segítségét kértem, hogy megállapítást nyerjen mit is vettem, íme egy darab a levélváltásból:

Említettem, hogy küldök majd képet, hogy ha van kedved hozzá, akkor szakértsd meg, mit is látunk a képen. Sokat nézegettem a honlapod, és feltűnt hogy van egy mozdonyom ami mintha a Zeuke és BTTB keveréke. Ami igazán érdekelne, hogy szerinted ez műhelyhibrid (vagyis összerakott mozdony), vagy esetleg valami ritkaság.

Wolfch!ld

Nem műhelyhibrid, hanem a típus evolúciójának egyik állomása. A cikkeim írása óta már mindegyik megfordult a gyűjteményemben, vagy a szervizben, ezért kicsivel többet látok már a modell fejlődéséből, mint amikor az első összehasonlításokat írtam.

Az, amit az oldalamon leírtam, az alapvető különbség a két típusváltozat között. Azt viszont tudni érdemes, hogy annak idején a nagy átállás 1970-72 tájékán történt, amikor a korábbi magáncégből állami vállalat lett. Ekkor szinte az egész típusválasztékot átemelték a gyártásba, de pont ez a modell (és a társa az E11/E42) a zwickaui Gützold-nál készült. Ez amolyan begyártói, beszállítói kapcsolat volt és a konstrukció meglepően modernnek számított akkoriban.

Mivel egy strapabíró, jól eladható mozdonycsalád volt, ezért meg kívánták tartani a kínálatban. A kezdeti alumínium főkeretes megoldás később, már a '70-es évek derekán alakult át a későbbi, egész műanyagöntvényes főkeretre, réz vezetőelemekkel. De amíg még megvoltak a korábbi széria alkatrészei, addig azokból építették össze a nagy mennyiségben lerendelt modelleket.

Az alapvető változás az E499 001-ről 035-re való átszámozásnál történt meg. Ezek a pályaszámú mozdonyok már mindenben újat kaptak. A képeiden a 001-es van, bár nem látszik a szám (csak a későbbi orr felőli képen). Ezek közül kétféle forgóvázzal szerelték a modellt, a nagyon régi, szürke betétessel és az újabb fekete betétessel, valamint időközben a maszk is változott kissé. A kuplungot nem lehet cserélni, max. egy szerviz során.

Valószínű, hogy vagy olyan forgóvázat kapott, amiben BTTB kapcsoló van, vagy házilag cserélték, de nem látszik sérülés a gerenda fémfülein, azaz nem hajlítgatták fogóval. Mivel eltérő árnyalatú a két forgóváz, inkább az előbbi megoldásra gyanakszom. Rengeteg ilyen modell van a piacon még ma is. Baromi olcsó hozzá az alkatrész és könnyen cserélhető rajtuk bármi. Ezért lehet, hogy egy szépen szervizelt példányt szereztél meg, amin max a forgóváz lett kicserélve. Maga a készlet Zeuke, tehát 1972 előtti, erre utalnak a régi szoknyás kocsik. 72 után ezeket már nem gyártották, csak Y kocsikkal hoztak ki gyorsvonati készleteket. Tehát azt lehet mondani, hogy egy 90%-os modellről van szó, azaz nem kell megijedned. A ma kapható felhozatalban ez nagyon jónak számít. :-)

masTTertape

Nem igazán kívánom fényezni ezt a példányt, a képek szerintem mindent elmondanak arról, hogy azt a kicsivel több mint 40 évet remekül átvészelte. Minden fényszóró imitáció hiánytalanul megvan, áramszedők mint ha újak lennének, kimondottan jól fut, egyszerűen csak örülök annak, hogy van egy ilyenem is.

A lap alja felé megtaláljátok a szokásos fényképeket. Ha szeretnétek jobb felbontásban megtekinteni a képeket, akkor a Fűtőház Flickr oldalán megtehetitek (LINK). Itt a kicsinyítés nélküli 7MP-es fotókat találjátok.

Ha tetszett az oldal keressetek a Facebookon is (LINK) és lájkoljatok.